Scroll Top

Zgodovina Fudokana

Pomen besede Fudokan označujejo 3 ideogrami: podlaga (baza), dom in temelj, iz česar sledi: »Hiša na stabilno, trdnih, granitnih tleh«. V primeru, da bi besedo Fudokan razdelili v obliko Fu Do Kan je dobesedni prevod »trden dom«.
ustanovitelj Tradicionalnega Fudokan Karateja
Dr. Ilija Jorga – soke

Dr. Ilija Jorga – soke, ustanovitelj Tradicionalnega Fudokan Karateja, rojen 15.novembra 1941. Zelo izobražena oseba, profesor na univerziteti, doktor športne medicine, redni profesor fiziologije na Medicinski fakulteti v Beogradu, sedaj upokojen.

Karate je pričel trenirat leta 1959, kasneje je postal mojster borilnih veščin, pionir karateja SFRJ ter njen najboljši inštruktor. Prvi trener Dr. Ilije Jorge je bil ravno njegov starejši brat Vladimir Jorga. Kasnejši učitelji so bili Tetsuji Murakami, Taiji Kase in Hidetaka Nishijama. Na tekmovalnem nivoju je prav tako blestel saj je bil večkratni Evropski prvak v katah in prostih borbah. Jugoslovanski prvak v prstih borbah kar 13krat in prvi prvak, ki ni bil iz Japonske in je osvojil naslov svetovnega prvaka na Japonskem – Tokio.

Leta 1980 je ustanovil Tradicionalni Fudokan Karate, znan tudi pod imenom World Fudokan Federation (WFF/Svetovna Fudokan Federacija). WFF je četrta največja karate organizacija na svetu.
Ilija Jorga je tudi avtor mnogih knjig.

Od kod ime FUDOKAN? Karate klub »Fudo« v Parizu je bilo ime Doja učitelja Jorge, Taiji Kaseja. Še dandanes se Jorga jasno spominja svojega prvega usposabljanja v omenjenem Doju v zgodnjih 70ih letih. Del Fudokana izvirana tudi od tu.

V naključju je Jorga v kombinaciji Fudo in Kan dobil lep par besede Fudokan, kar pa z japonskimi besedami ni imelo povezave. Sestavljena beseda je bila narejena z njegovim bit, z mladim in drznim človekom, ki je nosil vizijo.

Pomen besede Fudokan označujejo 3 ideogrami: podlaga (baza), dom in temelj, iz česar sledi: »Hiša na stabilno, trdnih, granitnih tleh«. V primeru, da bi besedo Fudokan razdelili v obliko Fu Do Kan je dobesedni prevod »trden dom«.

Emblem Fudokana ima veliko simbolov, ki so povezani z veliko pomeni ter globokimi čustvi. Grb Fudokan je prikazan kot orel na preži, sonce nad zemljo, tiger, valovi in na koncu še simboli starih dreves.

Vse na grbu je povezano z nekim smislom tako, da je zlahka prepoznaven vsem, ki poznajo vsaj malo zgodovine karateja.

Grb ima dvojni pomen. Prvič, prikazuje priključitev Fudokana v Budo tradicijo. Drugič, kaže na samoobrambo katere bistvo je karate. Orel dvignjen nad tigra, ki leti ob soncu, simbolično prikazuje zgodovinsko sliko legendarnega Joshitake Funakoshija, genija karateja.

Sam tiger (SHOTO) je reinkarnacija njegovega očeta Gichin Funakoshija, izumitelja sodobnega karateja. Na levi strani grba je griva tigra, ki predstavlja veje sto let starih dreves in silovite valove Pacifika. Povezava obeh simbolov nam sporoča, da v Fudokanu: »V napadu močno kot valovi Pacifika in v obrambi močno kot sto let stara drevesa.«, kar nakazuje, da je strokovnost opredeljena z Budom.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.